Almás pite
Hozzávalók:
0,5 kg finomliszt
15 dkg vaj
10 dkg zsír
15 dkg porcukor
2 evőkanál tejföl
2 db tojássárgája
1 citrom reszelt héja
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
1 sütőpor
1,5 kg alma
Elkészítés
A lisztet egy tálba szitálom, a porcukrot és a sütőport hozzáadom, és összekeverem kézzel alaposan.
Ezt követően a zsírt, és a vajat teszem hozzá, fontos, hogy hideg legyen, és elmorzsolom a liszttel, úgy hogy ne lehessen megkülönböztetni a hozzávalókat, ettől lesz omlós a tészta.
Belereszelem a citrom héját és egy csipet sót. Ezután a tojassárgáját egyneműre keverem a tejföllel, és hozzáadom a lisztes keverékhez. Laza gyors mozdulatokkal összegyúrom. Két részre osztom, súlypontosan, azaz lemérem. Folpackba csomagolom és fél órára elküldöm a hűtőbe pihenni. Ezalatt lereszelem a meghámozott almát. Tepsit kikenem zsírral és kevés liszttel megszórom.
Kinyújtom az egyik tésztát, és beleterìtem a tepsibe, villával megszúrkálom, hogy a gőz távozhasson, és megszórom zsemlemorzsával.
Ráteritem a reszelt almát, majd a tészta kinyújtott másik felét. Ezt is megszurkálom és egy felvert tojással lekenem. 180 fokra előmelegìtett sütőben 45 percig sütöm. Az őrölt fahéjat szándékosan hagytam ki, anélkül érződik igazán az alma íze, ha mégis teszek bele, akkor is csak leheletnyit.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!
Link másolása