Erdélyi csorbaleves
Hozzávalók
Húsgombóchoz
0,5 kg darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
só, bors
pirospaprika
12,5 dkg előfőzött rizs
A leveshez
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
4 db közepes sárgarépa
3 db petrzselyem gyökér
1 db zeller
1 db paprika
1 db paradicsom
1 db kis pohár tejföl
2-3 evőkanál savanyított káposztalé
petrezselyemzöld
lestyán
só, bors
2 evőkanál zsír
Elkészítés
Ma elhoztam egy nagyon finom laktató levest, különleges ízvilága van.
A húsgombóc elkészítéséhez az előfőzött rizst megfőzöm és lecsepegtetem, az apróra vágott vagy darált vöröshagymát megdinsztelem, amikor jó, a zúzott fokhagymát is megfuttatom rajta.
A műveletet zsírral csinálom, az étolajat száműztem a konyhából, sokkal egészségesebb és ízletesebb zsírral minden.
A darált húst egy tálban befűszerezem, ami só, bors és pirospaprika. Ezeket ráhintem a húsra, majd a megdinsztelt, még forró hagymát ráöntöm, ha így készítem jobban kioldódik a pirospaprika. Hozzáteszem a tojást és a rizst. Összedolgozom és apró kis gusztusos gombócokat formálok.
A leveshez szintén apróra vágott vöröshagymát dinsztelek 2-3 evőkanál zsíron, azután a fokhagymát is, azt mindig később teszem hozzá, csak rövid időre.
A megtisztított sárgarépát, zöldséget, zellert felaprítva hozzáadom és felöntöm vízzel. Beleteszem a paprikát, paradicsomot, sózom borsozom és a gombócokat is belerakom, majd lefedve főzöm tovább.
Amikor megpuhultak a zöldségek, készítek egy pici habarást: 1 kanál lisztet kikeverek pici hideg vízzel, és a tejföllel. Hőkiegyenlítem a leves levéből, majd visszacsorgatom a levesbe. Apróra vágott lestyánt és petrezselyemzöldet teszek bele, és a savanyú káposzta levét, 2-3 kanállal. Összeforralom és kész.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!
Link másolása